Atât mall-urile, cât și centrele comerciale de tip supermarket, ori hipermarket, găzduiesc, în momentul de față, câte o zonă, în care sunt grupate mai multe restaurante, denumită food court, fiindcă, nu-i așa, totul sună mai bine în limba engleză...
De obicei, restaurantele din centrele comerciale sunt de tip fast-food, sau self-service, ori cafe-pub și foarte rar à-la-carte.
Pe lângă avantajul vadului comercial, pentru restaurantele, care funcționează în cadrul unui centru comercial, lista autorizațiilor și avizelor necesare funcționării legale este mai scurtă.
Autorizația ISU obținută de centrul comercial acoperă și obligațiile fast-food-urilor din food court, care trebuie să se conformeze, la rândul lor și să adopte anumite măsuri și proceduri privind securitatea la incendiu, dar nu mai trebuie să facă propriile lor demersuri de autorizare la ISU.
În mod similar, Autorizația de Mediu necesară funcționării restaurantelor cu mai mult de 100 locuri, nu mai este necesară, de obicei, în cazul unui fast-food dintr-un mall, deoarece centrul comercial este obligat să dețină o astfel de autorizație de mediu și tot centrul comercial este cel care se ocupă de întreținerea spațiilor de servire din food court, care, în cea mai mare parte, sunt comune pentru toate restaurantele.
Restaurantele, fast-food-urile și unitățile de alimentație publică, în general, își îndeplinesc o parte dintre obligațiile legale și prin încheierea unor contracte cu diverși furnizori de servicii. Este vorba, de exemplu, de servicii de curățenie, dezinfecție, dezinsecție și deratizare, preluarea și gestionarea deșeurilor, altele
În cazul unui fast food, care funcționează într-un mall, o bună parte dintre aceste servicii sunt asigurate de compania, care administrează mall-ul și sunt menționate în mod expres în contractul de închiriere, sau în anexele acestuia.
Bineînțeles, fiecare dintre aceste servicii implică un cost, care, de obicei, este mai mare decât în cazul unui spațiu de sine stătător, cu vad comercial propriu, iar centrele comerciale își impun prin contract propriile lor servicii conexe.
În aceste situații, comercianți cu putere mai redusă de negociere nu vor avea posibilitatea să lucreze cu furnizorii lor de servicii tradiționali.
Însă de cele mai multe ori, implicarea unui furnizor propriu de servicii al unui comerciant este de-a dreptul neverosimilă, datorită organizării foarte stricte a diverselor activități și circuite dintr-un mall, sau centru comercial, cum ar fi cel de gestionare și evacuare a deșeurilor .
Specialiștii JF analizează și îți prezintă o imagine realistă a situației în care te afli,
Vei afla, astfel, ce ai de făcut pentru a funcționa în deplină legalitate.
august 2022: Autorizare DSV fast-food, sau catering-mic, ori pizza delivery
[ Servicii ] [ Prețuri ]
Spațiile de lucru ale unităților de alimentațiie publică trebuie să îndeplinească o serie de condiții privind amenajarea, utilarea și organizarea circuitelor funcționale, despre care puteți citi mai multe în pagina consultanță sanitară veterinară bucătărie restaurant, iar demersurile de autorizare implică verificări în teren efectuate de reprezentanți ai diverselor instituții, cum ar fi Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.
Centrele comerciale deschise imediat după revoluție au fost realizate prin reamenajarea unor construcții edificate în perioada comunistă, însă, după aderarea României la Uniunea Europeană, acest segment a luat avânt și a atras investiții tot mai mari, iar mall-urile, supermarket-urile și hipermarket-urile au fost construite astfel încât să satisfacă toate exigențele specifice activităților de alimentație publică desfășurate.
Food court-ul centrului comercial este înconjurat de căi de acces, de căi de aprovizionare, de evacuare a deșeurilor și tot felul de spații de servicii, astfel încât fiecare unitate de alimentație publică, restaurant, fast-food, bistro, sau cafenea, să poată îndeplini condițiile necesare autorizării pentru funcționarea legală.
Pros |
Cons |
---|---|
vad comercial substanțial |
prețuri mari ale chiriilor |
spații și circuite optimizate conform normelor sanitare veterinare, ISU, etc |
centrul comercial impune orare de funcționare, aprovizionare, etc |
comercianții se pot folosi de autorizația de securitate la incendiu obținută de centrul comercial, astfel că nu mai sunt nevoiți să facă propriile demersuri de autorizare |
comercianții trebuie să se conformeze unui regulament de ordine interioară, să adopte și să respecte o serie de proceduri privind securitatea la incendiu |
comercianții se pot folosi de autorizația de mediu obținută de centrul comercial, astfel că nu mai sunt nevoiți să facă propriile demersuri de autorizare |
comercialnții trebuie să se conformeze unui regulament de ordine interioară, să adopte și să respecte o serie de proceduri privind gestiunea deșeurilor și protecția mediului |
serviciile de curățenie, serviciile de dezinsecție, dezinfecție și deratizare sunt asigurate de centrul comercial |
serviciile de curățenie, de dezinsecție, dezinfecție și deratizare sunt mai scumpe decât cele negociate cu furnizorii proprii |
Serviciile JF se adresează celor care își prețuiesc timpul
august 2022: Autorizare DSV fast-food, sau catering-mic, ori pizza delivery
[ Servicii ] [ Prețuri ]
Expertiza JF te ajută să-ți crești șansele de succes! Cum te ajutăm?
Analizăm actele și informațiile privitoare la spațiu, cum ar fi contractul de închiriere și anexele acestuia, verificând modul în care sunt îndeplinite condițiile pentru autorizarea funcționării legale,
Înființăm firma și/sau punctul de lucru, dacă nu ai făcut asta, deja.
Dacă este nevoie, îți oferim consultanță și discutăm variante și posibilități
În unele cazuri spațiul propus de beneficiar nu poate îndeplini toate condițiile pentru autorizarea unui fast-food, dar se pretează pentru funcționarea unei cafenele, ori altă activitate,
Pentru a obține Autorizația DSV spațiul de lucru trebuie să fie amenajat conform normelor sanitare veterinare. Te ajutăm să identifici circuitele funcționale corecte și să te pregătești pentru controlul de autorizare.
Asigurăm consultanță privind obligațiile legale, pe care le ai în relația cu Direcția de Sănătate Publică, după care întocmim și depunem documentele.
Asigurăm consultanță privind alte obligațiile legale specifice.
Oferim consultanță și facem demersuri la primărie/ sau/ poliția locală (după caz), pentru a obține Autorizația de Funcționare,
Oferim consultanță, întocmim actele și relaționăm cu fiecare instituție.
Expertiza JF te ajută să-ți crești șansele de succes,
Iar tu vei avea timp să te ocupi de dezvoltarea afacerii tale!
vezi [ Prețuri ]
Majoritatea restaurantelor din centrele comerciale sunt grupate în food court și, de cele mai multe ori, sunt din categoria fast-food.
Din motive de rentabilitate comercială, organizarea și compartimentarea spațiilor din food court este eficientizată la maxim, astfel că, spațiile de depozitare principale ale unităților de alimentație publică se află în subsol, la demisol, sau la parter, în proximitatea zonei de aprovizionare.
De obicei, între zona de depozitare și spațiul de vânzare există culoare și lifturi, care nu sunt accesibile publiclui, dar sunt menite să asigure o comunicare eficientă, astfel încât toate activitățile să poată fi executate corect, coerent și legal, iar fast-food-ul să se poată aproviziona permanent cu materii prime.
Pentru început trebuie stabilit un plan de amenajare și utilare corect și coerent.
După ce planul este pus în practică, iar spațiul este pregătit, vom întomci și vom depune setul de documente la registratura DSV.
Inspectorii DSV vor veni în control la fața locului, pentru a verifica felul în care sunt respectate condițiile impuse de normele sanitare veterinare, calitatea finisajelor și amenajărilor, felul în care sunt asigurate serviciile conexe esențiale, cum ar fi neutralizarea anumitor deșeuri, sau dezinfecția, dezinsecția și deratizarea..
Dacă nu sunt constatate nereguli, inspectorii DSV vor întocmi un referat prin care vor propune înregistrarea sanitară veterinară a fast-food-ului respectiv.
DSP poate emite la cerere (opțional):
(a) Puncte de vedere (Negații);
(b) Notificări privind parcurgerea procedurii de asistenţă de specialitate;
(c) Notificări de Certificare a Conformităţii cu normele de igienă și sănătate publică.
DSP București este o instituție încremenită în timp. Nu putem generaliza, dar atitudinea multora dintre funcționarii acestei instituții nu este foarte prietenoasă.
Punctele de vedere, respectiv răspunsurile la cererile adresate DSP București în baza Legii 544/ 2001 privind dreptul de acces la informațiile de interes public, sunt formulate incomplet și superficial, iar instituția încearcă, prin toate mijloacele, să oblige petenții să depună dosare de certificare a conformității cu normele de igienă și sănătate publică, deși aceasta este o opțiune și NU o obligație.
Anexa nr. 1 a Ordinului 1798 din 2007 al ministrului mediului conține un table, în care este prezentată lista activităților supuse procedurii de emitere a autorizației de mediu. În această listă, activitatea de restaurant este menționată cu condiția ca restaurantul să aibă peste 100 locuri.
restaurant | > 100 locuri |
De obicei, restaurantele (fast-food, sau de alt tip) din mall-uri nu au locuri proprii, iar locurile din food court sunt comune și sunt întreținute chiar de centrul comercial respectiv, astfel că aceste unități se încadrează, de obicei, în categoria celor care nu au nevoie de Autorizație de Mediu, situație în care Agenția de Protecție a Mediului poate emite, la cerere, un punct de vedere, care este denumite în mod uzual, Negație.
Analizăm un volum mai mare de documente, comunicăm constant cu beneficiarul pentru clarificarea detaliilor și îi oferim consultanță și îndrumări, lucrăm memoriul tehnic și pregătim dosarele pentru DSP și DSP.
După depunerea dosarelor, vom păstra legătura telefonic și pe email și vă vom spune cum și cu ce să vă pregătiți pentru controalele de autorizare.
Ne asumăm depunerea dosarelor doar în București și jud. Ilfov.
Pachetul se pretează pentru activități de volum mic spre mediu și este optimizat să răspundă nevoilor întâlnite frecvent în activitatea practică.
Poți completa formularul de mai jos,
sau ne poți contacta telefonic.
Dacă nu știi exact, ce servicii te interesează pentru fast-food-ul tău, sună-ne!
Consultanții noștri îți vor adresa întrebări ajutătoare.
Vom stabili împreună o scurtă listă de activități și demersuri relevante,
După care îți vom transmite o Ofertă de servicii.