Cum înființez o firmă de Dezinsecție, Dezinfecție, Deratizare?
Ce autorizații sunt necesare pentru activitatea DDD?
Cât costă consultanța și demersurile de autorizare?
Vezi Autorizații DDD emise de PMB în 2021 (dosare JF )
Pentru înființarea firmei nu există condiții, sau documente speciale.
Se face prin înregistrare la Registrul Comerțului, la fel ca în cazul oricărei alte firme.
[vezi înființare SRL]
Spațiul de lucru, adică baza de operațiuni DDD, nu trebuie să se afle în apropierea unei locuințe, sau zone rezidențiale;
Compartimentarea, amenajarea și utilarea spațiului, se realizează într-o manieră specifică și trebuie să respecte anumite condiții impuse de normele de igienă și sănătate publică;
Spațiul de lucru (accesul, toaletele, depozitarea substantelor toxice, gestiunea deșeurilor, altele), procedurile de lucru, precum și documentele vor fi verificate prin controale efectuate de Direcția de Sănătate Publică, dar și de către Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.
Toate aceste aspecte, precum și alte detalii, trebuie avute în vedere, încă de la început, înainte de a iniția demersurile de autorizare pentru desfășurarea activităților de dezinsecție, dezinfecție și deratizare.
Înainte de a iniția demersurile de autorizare DDD, vom clarifica împreună o serie de detalii.
Pe lângă documentele, pe care le întocmim și dosarele, pe care le pregătim, beneficiarul trebuie să urmeze îndrumările consultantului, să-și asume și să îndeplinească obligațiile legale.
Dosarele pot fi pregătite și depuse simultan, însă abia după ce:
spațiul a fost amenajat și utilat corect și complet,
există personal pregătit corespunzător,
și au fost încheiate contracte pentru serviciile esențiale, cum ar fi cel de preluare și neutralizare a deșeurilor periculoase rezultate din activitatea curentă de Dezinsecție, Dezinfecție, Deratizare.
Atât Direcția de Sănătate Publică, cât și Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor vor veni la punctul de lucru, pentru a face verificări amănunțite.
După ce controalele vor fi trecute cu bine, fiecare instituție va emite câte un document:
în cazul DSV, documentul se numește Autorizația Sanitară Veterinară,
la DSP, documentul se numește, în mod uzual, Notificare de Certificare a Conformității cu normele de igienă și sănătate publică, sau Autorizație Sanitară de Funcționare, dacă este emis(ă), spre exemplu, de către DSP Giurgiu.
Alege serviciile JF pentru a funcționa legal
Aici discutăm doar de luarea în evidența fiecărei instituții.
Însă, în timp ce la ITM se depune o Adresă simplă în care sunt detaliate substanțele folosite în activitatea DDD curentă a firmei,
Pentru Direcția Generală de Poliție a Municipiului București se întocmește un dosar detaliat, ce include și un memoriu tehnic, precum și o serie întreagă de informații detaliate privind substanțele folosite, pregătirea angajaților, contractele pentru asigurarea serviciilor esențiale, altele.
Deoarece dosarul ce trebuie întocmit pentru Poliție nu este tocmai simplu, unele companii au omis să mai facă această înregistrare, însă tragedia de la Timișoara de la sfârșitul anului 2019 a determinat Poliția să intensifice acțiunile de control a firmelor de dezinfecție, dezinsecție și deratizare inclusiv în București.
Este necesară pentru a putea presta activități de dezinfecție, dezinsecție și deratizare pe raza capitalei și poate fi obținută în baza unui dosar complet și corect întocmit, ce trebuie depus la registratura Primăriei Municipiului București.
Pe lângă memoriul tehnic, documentele firmei, documentele obținute anterior de DSP, DSVSA, Poliție și ITM, precum și alte acte, beneficiarul trebuie să facă dovada implementării standardelor ISO 9001 și 14001 (privind managementul calității și protecția mediului).
Iar în final, după plata taxei de 742 Lei, PMB va emite o Autorizație pentru prestări servicii de dezinsecție/ dezinfecție/ deratizare pe teritoriul municipiului Bucuresti (cu o valabilitate de 1 an de la data emiterii).
Specialiștii JF analizează și îți prezintă o imagine realistă a situației în care te afli,
Vei afla, astfel, ce ai de făcut pentru a funcționa în deplină legalitate.
Pe internet vei găsi o grămadă de informații gratuite. Trebuie, doar, să-ți dai seama, care sunt corecte și actuale!
De asemenea, poți merge la fiecare dintre instituții, pentru a obține informații ”direct de la sursă”.
Dacă ai timp, poți face măcar o parte din treabă, însă cât valorează timpul tău?
Serviciile JF se adresează celor care își prețuiesc timpul!
Ai decis să deschizi o firmă de dezisecție, dezinfecție și deratizare?
Cu ce te poate ajuta JF ?
Deși, prin natura sa, această activitate se desfășoară pe teren, la beneficiar, spațiul folosit de firmă ca bază de operațiuni are o importanță deosebită, astfel că vom începe colaborarea analizând actele spațiului/ imobilului în raport cu restricțiile prevăzute de normele de igienă și sănătate publică, dar și de legislația sanitară veterinară, s.a,
Ai înființat firma, sau punctul de lucru? Dacă nu, o putem face noi!
Vizităm și verificăm spațiul, pentru a stabili dacă poate fi folosit ca bază de operațiuni DDD și oferim consultanță privind corecta amenajare și utilare, după care depunem dosarul la Direcția de Sănătate Publică.
Dacă ai nevoie, te putem asista la controlul efectuat de DSP la punctul de lucru!
Facem demersurile necesare la DSVSA și îți spunem cum să te pregătești pentru controlul de autorizare.
Pregătim demersurile din etapa următoare. Stabilim împreună cu beneficiarul lista de substanțe folosite în activitatea DDD și înregistrăm această listă la ITM
Întocmim și depunem dosarul la Poliție/ Direcția Generală de Poliție a municipiului București.
De asemenea, vom întocmi și vom depune dosarul la Primăria municipiului București.
Te poți ocupa de dezvoltarea afacerii tale, fiindcă noi îți oferim consultanță și suport, după care pregătim actele și depunem dosarele la fiecare instituție.
Specialiștii JF analizează și îți prezintă o imagine realistă a situației în care te afli,
Vei afla, astfel, ce ai de făcut pentru a funcționa în deplină legalitate.
Înainte de a închiria spațiul este înțelept să faci câteva verificări.
Nu te gândi că poți înființa o firmă DDD într-un apartament de bloc, sau într-o locuință la curte! Spatiul (punctul de lucru, sau sediul lucrativ), în care vei stabili baza de operațiuni, trebuie să se afle la o distanță rezonabilă de orice locuință (zone rezidențiale).
Nu orice spațiu, chiar dacă este izolat, se conformează normelor legale. Pentru a desfășura activitatea legal și corect, este necesar ca spațiul să fie amenajat și utilat corespunzător și să implementați proceduri de lucru cu substantele folosite.
Primul demers din procedura de autorizare pentru o firmă de dezinfecție, dezinsecție și deratizare este cel la Direcția de Sănătate Publică.
Conform Ordinului nr. 15 din 14 ianuarie 2020, care modifică Ordinul nr. 1030 din 2009, stipulând, printre altele:
Certificarea conformității cu normele de igienă și sănătate publică este obligatorie pentru:
a) activitățile de utilizare a produselor biocide pentru dezinfecție, dezinsecție și deratizare în spațiile utilizate de populație;.
Pentru acest demers trebuie făcute o serie de pregătiri:
spațiul trebuie amenajat și utilat corespunzător,
firma trebuie să angajeze personal specializat,
de asemenea, firma trebuie să încheie o serie de contracte, prin care să asigure îndeplinirea unor condiții legale, cum ar fi cel de colectare și neutralizare a deșeurilor periculoase.
Ulterior, vom întocmi memoriul tehnic, vom pregăti și vom depune dosarul la DSP, după care o echipă a acestei instituții va veni să verifice spațiul și documentele.
Demersurile la Direcția Sanitară Veterinară pot fi realizate simultan cu cele de la DSP.
În principiu, cele două demersuri prezintă multe elemente de similaritate, însă reprezentanții DSVSA tind, uneori, să devină chiar mai exigenți decât cei ai DSP, atunci când vin în control la fața locului, dar dacă spațiul este corect amenajat și utilat, veți trece cu bine de acest control.
Așa cum îi spune și numele, este un demers relativ simplu, prin care firma de dezinsecție, dezinfecție și deratizare trebuie să depună la ITM o listă a substanțelor biocide folosite în activitatea curentă.
Lista trebuie să conțină informații despre fiecare substanță în parte, cum ar fi cantitatea, forma, starea de agregare, dar, mai ales, termenul de valabilitate al Avizului emis de Ministerul Sănătății.
Această listă de substanțe biocide poate fi actualizată de câte ori este nevoie prin depunerea unui nou document la registratura ITM.
Dosarul ce trebuie pregătit și depus la Direcția Generală de Poliția a Municpiului București, la Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase este destul de consistent.
Evenimentele tragice de la Timișoara din noiembrie 2019, unde au murit 3 persoane după ce o firmă DDD a făcut dezinsecția și deratizarea unui bloc din oraș cu un insecticid foarte toxic, au determinat Poliția să intensivice activitățile de verificare a firmelor de dezinfecție, dezinsecție și deratizare.
Pentru a obține această înregistrare, toate elementele din dosar trebuie să corespundă normelor legale.
Agenții economici care își propun să presteze servicii de dezinsecție, dezinfecție și deratizare în capitală, trebuie să obțină în prealabil o Autorizație de Funcționare de la Primăria Muncipiului București.
Pentru a putea efectua acest demers, agenții economici trebuie să obțină în prealabil:
Notificare de Certificare a Conformității cu normele de igienă și sănătate publică de la DSP,
Autorizația Sanitară Veterinară de la DSV,
dovada înregistrării la ITM,
dovada înregistrării la Poliție,
Cazierul Fiscal al firmei,
dovada implementării standardelor ISO 9001 și 14001,
Acordul de utilizare a substanțelor biocide din partea furnizorului,
copii ale Avizelor emise de Ministerul Sănătății pentru fiecare substanță,
memoriu tehnic,
precum și o serie întreagă de alte documente.
În București doar o mică parte dintre firmele de dezinfecție, dezinsecție și deratizare ajung să facă demersuri de autotizare la APM.
Ordinul 1798 din 2007 nu stabilește criterii de diferențiere între firmele DDD, dar în practică, doar firmele, care își propun să efectueze tratamente fitosanitare, vor continua seria demersurilor de autorizare și se vor adresa Agenției de Protecție a Mediului solicitând o Autorizație de Mediu.
În pregătirea demersurilor, beneficiarul a încheiat contracte cu operatori privați, cum ar fi cel de preluare și neutralizare a deșeurilor periculoase, a angajat personal cu pregătire corespunzătoare (agent DDD), a amenajat corect și a utilat baza de operațiuni și a desfășurat diverse alte activități, pentru a îndeplini condițiile legale necesare desfășurării activităților de dezinsecție, dezinfecție și deratizare, iar toate acestea pot fi dovedite cu documente.
Certificările, Înregistrările și Autorizațiile emise de instituțiile publice sunt, bineînțeles, printre cele mai importante documente deținute de firmă și reprezintă o încununare a eforturilor companiei.
Aici vom prezenta documentele emise de instituțiile publice pentru prestatorii de servicii de dezinsecție, dezinfecție și deratizare.
Specialiștii JF pot oferi consultanță și suport în obținerea acestor documente
Este emisă de Primăria municipiului București și are o valabilitate de 1 an din momentul emiterii.
Este necesară pentru a putea presta servicii de dezinsecție, dezinfecție și deratizare pe raza municipiului București.
Implică pregătirea unui dosar destul de complex, ce trebuie redepus anual.
Mai multe informații despre Autorizația de Funcționare pentru prestarea serviciilor DDD puteți găsi aici.
Este necesară pentru a putea presta servicii de dezinsecție, dezinfecție și deratizare pe raza de competență a fiecărei Direcții de Sănătate Publică și rămâne valabil atâta vreme cât se păstrează condițiile, care au stat la baza emiterii sale.
Implică pregătirea unui dosar destul de complex urmat de un control DSP la punctul de lucru (baza de operațiuni).
Mai multe informații despre Certificatul de Conformitate cu normele de igienă și sănătate publică pentru servicii DDD puteți găsi aici.
După depunerea dosarului la registratura DSVSA competentă teritorial, directorul instituției va repartiza dosarul unei echipe, care va veni și va evalua spațiul și documentele firmei.
Dacă totul este conform normelor sanitare veterinare, inspectorii DSVSA vor întocmi un referat prin care vor propune emiterea Autorizației Sanitare Veterinare, care rămâne valabil atâta vreme cât se păstrează condițiile, care au stat la baza emiterii sale.
Mai multe informații despre Autorizația Sanitară Veterinară pentru servicii DDD puteți găsi aici.
Lista de substanțe trebuie înregistrată la ITM-ul competent teritorial cel puțin o dată pe an, sau ori de câte ori apar modificări în lista substanțelor folosite de firmă.
Nu implică operațiuni complexe. Pentru a o întocmi trebuie să cunoașteți detalii despre substanțele biocide folosite în activitatea curentă a firmei.
În practică este mai mult decât o simplă luare în evidență, deoarece implică întocmirea unui dosar destul de complex.
După depunerea dosarului la registratura DGPMB/ Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, șeful compartimentului va repartiza dosarul unei echipe.
Dacă vor considera necesar, ofițerii vor putea solicita clarificări, sau completări.
Chiar dacă firma nu va fi controlată în momentul luării în evidență, reprezentanții Poliției vor face controale ulterioare periodice, sau inopinate.
Este emisă de Agenția de Protecție a Mediului competentă teritorial și este valabilă atâta vreme cât se păstrează condițiile, care au stat la baza emiterii sale, sub condiția vizării anuale, precum și a îndeplinirii obligațiilor legale înscrise în respectiva Autorizație de Mediu
Obligațiile de raportare periodică și alte obligații sunt menționate, de obicei, în ultima pagină a autorizației.
Procedura implică întocmirea și depunerea unui dosar, urmate de o evaluare la fața locului
Oferta include o deplasare la spațiul propus de beneficiar (doar în zona București-Ilfov) și discuții la fața locului privind felul în care spațiul se pretează, sau nu se pretează pentru autorizarea ca nucleu DDD.
Discutăm despre aspectele pro și contra privind autorizarea spațiului propus de beneficiar ca bază de operațiuni pentru prestări servicii DDD.
Analizăm un volum mai mare de documente, comunicăm constant cu beneficiarul pentru clarificarea detaliilor și îi oferim consultanță și îndrumări, lucrăm memoriul tehnic și pregătim dosarele pentru DSP și DSP.
După depunerea dosarelor, vom păstra legătura telefonic și pe email și vă vom spune cum și cu ce să vă pregătiți pentru controalele de autorizare.
La conceperea pachetului am avut în vedere o firmă mică cu 1-2 angajați, cu un spațiu de 20-30 mp, în care se încadrează majoritatea spațiilor autorizate ca bază de operațiuni/ nucleu DDD, precum și o alocară uzuală de timp.
Solicităm și analizăm setul specific de documente, comunicăm constant cu beneficiarul pentru clarificarea detaliilor și îi oferim consultanță și îndrumări, pregătim Adresa de înregistrare la ITM, lucrăm memoriul tehnic și dosarul de autorizare la PMB.
La conceperea pachetului am avut în vedere o firmă mică cu 1-2 angajați, precum și o listă de aproximativ 10 biocide, așa cum folosesc majoritatea firmelor de prestări servicii DDD în activitatea curentă.
Poți completa formularul de mai jos,
sau ne poți contacta telefonic.
Dacă nu știi exact, ce servicii te interesează pentru firma ta de dezinfecție, dezinsecție și deratizare, sună-ne!
Consultanții noștri îți vor adresa întrebări ajutătoare.
Vom stabili împreună o scurtă listă de activități și demersuri relevante,
După care îți vom transmite o Ofertă de servicii.