Citește până la sfârșit. Merită!
Cofetăria este, conform DEX, un local în care se fac, se vând și se consumă dulciuri, iar în Patiserie predomină aluatul fin, fabricat cu mult unt, ce este folosit pentru prepararea produselor specifice.
Este esențial ca spațiul în care va funcționa cofetăria, sau patiseria, să se conformeze normelor în vigoare, atât din punct de vedere urbanistic, dar și din perspectiva celorlalte norme, care reglementează funcționarea legală (sanitare, sanitar-veterinare, protecția mediului, situații de urgență, etc).
Reglementările urbanistice ale zonei pot să prevadă anumite restricții privind desfășurarea anumitor activități comerciale.
De asemenea, dacă sunt necesare modificări constructive, sau dacă este necesară schimbarea destinației spațiului, aceste demersuri vor fi efectuate tot la Serviciul de Urbanism din cadrul primăriei competente.
Specialiștii JF analizează și îți prezintă o imagine realistă a situației în care te afli,
Vei afla, astfel, ce ai de făcut pentru a funcționa în deplină legalitate.
[vezi Servicii ] [vezi Documente ] [vezi Prețuri ]
Diferă în funcție de situație. Iată un scenariu frecvent:
înființarea punctului de lucru la Registrul Comerțului - câteva zile
demersuri simultane la DSP, DSV, etc - 30 zile
demersuri de autorizare la primărie - 30 zile
În total, va dura de aproximativ 2 luni și jumătate.
Însă există și situații în care mai sunt necesare alte demersuri, care prelungesc termenul total, cum ar fi demersurile de schimbare a destinației constructive a spațiului, ori demersul în vederea obținerii unei Autorizații de Mediu (în cazul restaurantelor cu mai mult de 100 locuri).
În primul rând, este vorba de:
Autorizația DSV - denumirea corectă este Documentul de Înregistrare Sanitară Veterinară...
Răspuns oficial (Negație)/ sau Notificare/ Certificare emisă de Direcția de Sănătate Publică
Răspuns ISU (Negație)/ sau Autorizație ISU (după caz)
În unele localități/ sectoare, pot fi necesare și alte documente, în baza cărora veți obține, în final, o Autorizație de Funcționare, denumită uneori Aviz de Funcționare, sau Acord de Funcționare.
Pentru a obține toate autorizațiile și avizele necesare funcționării legale, veți avea nevoie să îndepliniți o serie de condiții și să prezentați o serie de documente.
[vezi Servicii ] [vezi Documente ] [vezi Prețuri ]
Nu te costă nimic să te informezi! Găsești informații detaliate chiar aici, pe site-ul nostru, dar și pe internet, în general.
Dacă ai timp, poți face măcar o parte din treabă. Mai rămân chestiunile mai tehnice, pentru care timpul este mai greu de estimat, însă cât valorează timpul pentru tine?
Serviciile JF se adresează celor care își prețuiesc timpul!
august 2022: Autorizare DSV fast-food, sau catering-mic, ori pizza delivery
Trebuie să-ți asumi eventualele consecințe! Pentru unii ”mai descurcăreți” este un mod de viață, dar pentru cât timp?
După care să începi activitatea, însă, de cele mai multe ori, este destul de dificil, chiar dacă toate demersurile merg bine, datorită termenelor lungi în care răspund autoritățile publice.
Și dacă ești într-un stadiu avansat cu celelalte demersuri de autorizare, ai putea beneficia de înțelegere din partea autorităților, care vor aprecia buna ta credință, însă nu pentru mult timp, așa că trebuie să faci eforturi și să finalizezi demersurile!
[vezi Servicii ] [vezi Documente ] [vezi Prețuri ]
Cofetăria și patiseria sunt afaceri într-o nișă cu o dinamică ridicată, mai ales în zona de entry level.
Expertiza JF te ajută să-ți crești șansele de succes! Cum te ajutăm?
Analizăm actele spațiului/ imobilului și verificăm restricțiile prevăzute de legislația urbanistică, sanitară veterinară, sănătate publică, altele, astfel încât să știi ce poți face și în ce condiții!
Înființăm firma și/sau punctul de lucru, dacă nu ai făcut asta, deja.
Dacă este nevoie, îți oferim consultanță și ne ocupăm de schimbarea destinației spațiului.
În unele cazuri poate finecesar un Certificat de Urbanism, urmat de Avize, iar apoi Autorizație de Construire și, în final, Procesul Verbal de recepție. Îți oferim consultanță și ne ocupăm de demersuri.
Pentru a obține Autorizația DSV spațiul de lucru trebuie să fie amenajat conform normelor sanitare veterinare. Te ajutăm să concepi circuite funcționale corecte și să te pregătești pentru controlul de autorizare.
Asigurăm consultanță privind obligațiile legale, pe care le ai în relația cu Direcția de Sănătate Publică, după care întocmim și depunem documentele.
Asigurăm consultanță privind obligațiile legale, pe care le ai în relația cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Vom clarifica pentru tine dacă ai, sau nu, nevoie de Autorizație ISU, după care vom întocmi și vom depune documentele.
Oferim consultanță și facem demersuri la primărie/ sau/ poliția locală (după caz), pentru a obține Autorizația de Funcționare, sau Acordul de Funcționare, ori Avizul de Funcționare.
Oferim consultanță, întocmim actele și relaționăm cu fiecare instituție.
Expertiza JF te ajută să-ți crești șansele de succes,
Iar tu vei avea timp să te ocupi de dezvoltarea afacerii tale!
[vezi Documente ] [vezi Prețuri ]
Trebuie să fiți în măsură să clarificați următoarele chestiuni:
Spațiul permite amenajarea circuitelor funcționale, astfel încât să puteți trece de controlul de autorizare efectuat de DSV? Zonele de lucru trebuie să se succeadă în mod coerent, începand cu Aprovizionare - Proceduri prealabile - Depozitare - Procesare - Amabalare/ Montare - Expediere/ Servire
Ce destinație constructivă are spațiul? Există reglementări urbanistice restrictive în zona respectivă?
Sunt necesare lucrări de amenajare de tipul celor pentru care este necesară obținerea unui Certificat de Urbanism/ Autorizație de Construire?
Există o toaletă? Poate fi amenajat un vestiar pentru personal?
Expertiza JF te ajută să-ți crești șansele de succes!
Pregătirea pentru controlul de autorizare efectuat de DSV începe odată cu amenajarea și utilarea spațiului.
În fapt, prin acest control de autorizare, inspectorii DSV vor verifica:
dacă spațiul este amenajat și utilat corespunzător,
dacă personalul își cunoaște atribuțiile,
felul în care se desfășoară procesul de producție în cadrul unității,
dacă sunt asigurate serviciile obligatorii pentru activitatea de alimentație publică,
alte aspecte specifice
În practică, o echipă DSV va veni să verifice spațiul după 1-2 săptămâni de la depunerea cererii de autorizare la registratura DSV.
În aceste condiții, este important ca aspectele enumerate mai sus să poată fi verificate în cadrul controlului sanitar veterinar.
Serviciile JF se adresează celor care își prețuiesc timpul!
[detalii în pagina Direcția Sanitară Veterinară]
Este opțional orice demers efectuat la DSP pentru activitatea de cofetărie sau patiserie.
Bineînțeles, Direcția de Sănătate Publică are competență de supraveghere și control, dar pentru o cofetărie, sau o patiserie nu există obligația legală de a efectua demersuri de autorizare.
Însă, există o serie întreagă de situații în care un document emis de DSP lămurește care sunt obligațiile legale prevăzute de normele de igienă și sănătate publică ale firmei, care desfășoară activități de cofetărie, sau patiserie.
Pentru această activitate Direcția de Sănătate Publică poate emite un Răspuns oficial (Negație), o Notificare, sau o Certificare a Conformității cu normele de igienă și sănătate publică.
[detalii în pagina Direcția de Sănătate Publică]
Cofetăriile și patiseriile funcționează, de obicei, în spații de dimensiuni mai mici, pentru care nu au nevoie de Autorizația de Securitate la Incendiu.
Însă există și unități de producție, care aprovizionează rețele proprii, sau ale unor parteneri, care au o capacitate de procesare mare și funcționează în spații ce depășesc 200 mp. O astfel de cofetărie/ patiserie are nevoie de Autorizația ISU de Securitate la Incendiu, iar pentru a o obține, trebuie să facă o serie de amenajări, să întocmească documente complexe și să facă demersuri ce depășesc frecvent 3-4 luni, uneori mai mult de 6 luni.
În cazul spațiilor mai mici, pentru care nu sunt necesare demersuri de autorizare, ISU răspunde în câteva săptămâni, uneori chiar mai repede, însă chiar și pentru a obține acest Răspuns oficial (Negație), trebuie întocmită o Cerere care să descrie în mod detaliat caracteristicile imobilului, la care trebuie atașate documente relevante.
Expertiza JF te ajută să acționezi eficient!
Experiența relației cu autoritățile locale este mai dificil de descris și prezintă aspecte diverse.
Ar fi nedrept să generalizăm, însă, de obicei, situațiile pozitive sunt reprezentate de exemple punctuale, în care ai de-a face cu un funcționar care își cunoaște atribuțiile și își face treaba din motive ce țin de propria sa conștiință și calitate umană.
Din păcate, situațiile negative capătă aspect de fenoment, începând cu organizarea, atitudinea și disponibilitatea arătată cetățeanului, felul în care funcționarul interpretează normele și prevederile legale (în defavoarea intereselor cetățeanului), felul în care funcționarul fuge de răspundere și ne trimite de la un birou la altul, de la o instituție la alta, timp în care tu trebuie să plătești chiria spațiului, salariile angajaților, impozite și alte cheltuieli. Însă funcționarului nu-i pasă de treaba asta!
Însă, așa cum am spus mai sus, ar fi nedrept să generalizăm, așa că aș trebuie să remarcăm o anumită îmbunătățire în experiența relației cu Primăria Sectorului 3 și Poliția Locală Sector 3, care a apărut, cel mai probabil, ca urmare a eficientizării unor proceduri interne de lucru!
Serviciile JF se adresează celor care își prețuiesc timpul!
[alte detalii în pagina Autorizația de Funcționare ]
Pentru a funcționa legal, trebuie să obții autorizații.
Pentru a obține autorizațiile, trebuie să faci dovada faptului că îndeplinești o serie de condiții și să prezinți o serie de documente.
La primărie/ poliția locală ți se vor cere cele mai multe astfel de documente, începând cu: Certificatul de Înregistrare al firmei, Certificatul Constatator al punctului de lucru, contractul de închiriere, altele.
La DSV trebuie să mai prezinți un plan al spațiului în care sunt detaliate utilajele și circuite de lucru.
Iar la ISU sunt necesare RELEVEE, un Extras de Carte Funciară și orice alte documente, care să arate în mod clar și detaliat structura imobilului care face obiectul solicitării.
Expertiza JF te ajută să-ți crești șansele de succes! Cum te ajutăm?
Dovedește faptul că unitatea se conformează normelor sanitare veterinare.
Rămâne valabil atât timp cât se păstrează condițiile, care au stat la baza emiterii sale.
Pentru a obține Documentul de Înregistrare Sanitară Veterinară vei depune o Cerere, însoțită de câteva documente, la registratura DSV. Ulterior, conducătorul Direcției Sanitare Veterinare va repartiza cererea unui inspector DSV, care va veni în control în următoarele 1-3 săptămâni.
Dacă totul este în regulă în momentul cotrolului, inspectorul DSV va întocmi un referat, prin care va recomanda emiterea Documentul de Înregistrare Sanitară Veterinară.
Răspuns oficial (Negația) este un document emis de Direția de Sănătate Publică în baza unei cereri exprese. Documentul menționează faptul că activitatea de cofetărie/ patiserie nu se supune autorizării de către DSP.
Notificare (asistență de specialitate de sănătate publică) este un alt document emis de DSP, pentru obținerea căruia ese necesar un dosar ceva mai consistent, ce implică și întocmirea unui scurt memoriu și plata unei taxe de 200 Lei.
Notificarea de Certificare a conformității cu normele de igienă și Sănătate Publică este tot un document emis de Direția de Sănătate Publică, pentru care este necesară întocmirea unui dosar, dar cu plata unei taxe de 300 Lei, însă procedura mai implică și un control prin care autoritățile constată (sau, nu, după caz) felul în care vă conformați prevederilor legale privind igiena și sănătatea publică.
Nici unui dintre documentele enumerate mai sus nu sunt obligatorii, conform prevederilor legale privind igiena și sănătatea publică, însă ele pot fi necesare în demersurile de autorizare la primărie, sau la poliția locală.
Răspunsul ISU (Negația) este un document emis de ISU la solicitarea voastră expresă, în baza unei cereri și a unui set de documente. Dacă spațiul nu face parte din categoria spațiilor pentru care este necesară autorizarea, atunci nu mai sunt necesare demersuri ulterioare.
Dacă, însă, ISU menționează faptul că este necesară autorizarea, deoarece spațiul se încadrează în categoria spațiilor pentru care este necesară autorizarea, atunci va fi necesară continuarea demersurilor, pentru care vor fi necesare documentații consistente, iar în spațiu trebuie făcute anumite investiții.
[mai multe detalii în pagina Autorizația de Securitate la Incendiu ]
Autorizația de Funcționare este emisă de primărie, sau de poliția locală.
În dosarul depus în vederea obținerii acestui document trebuie depuse copii ale tuturor celorlalte documente, avize și autorizații obținute anterior de la DSV, DSP, ISU și alte institutții, după caz.
În unele cazuri Autorizația de Funcționare este denumită local Aviz, sau Acord de Funcționare, în funcție de terminologia folosită în actul normativ adoptat de consiliul local, care reglementează procedura de autorizare.
[mai multe detalii în pagina Acordul de Funcționare]
Este vorba de verificarea felului în care spațiul propus de beneficiar se pretează pentru desfășurarea activităților de alimentație publică.
Include consultanță generală și o vizită la spațiu (doar în București-Ilfov).
Pachetul NU include demersuri propriu-zise și precede serviciile din pachetul Standard.
La conceperea prezentului pachet de servicii am avut în vedere o unitate relativ mică.
Analizăm un volum mai mare de documente, comunicăm constant cu beneficiarul pentru clarificarea detaliilor și îi oferim consultanță și îndrumări, lucrăm o propunere de plan de amenajare și utilare, lucrăm memoriul tehnic și pregătim dosarele pentru DSP și DSP.
După depunerea dosarelor, vom păstra legătura telefonic și pe email și vă vom spune cum și cu ce să vă pregătiți pentru controalele de autorizare.
Ne asumăm depunerea dosarelor doar în București și jud. Ilfov.
La conceperea prezentului pachet de servicii am avut în vedere nevoile unităților relativ mici (bistro, fast-food, pizzerie, etc).
Include un demers simplificat la ISU prin care solicităm un punct de vedere oficial privind eventuala obligație legală de a efectua demersuri de avizare/ autorizare privind securitatea la incendiu pentru spațiul propus de beneficiar.
În urma analizei documentelor și informațiilor, ISU poate emite un răspuns negativ (adică NU este necesară autorizarea), sau pozitiv, caz în care trebuie să efectuați demersuri de avizare/ autorizare (NU sunt incluse în ofertă!).
Suplimentar, putem efectua un demers similar la Agenția de Protecție a Mediului, pentru situațiile în care primăria vă solicită un astfel de document în procedura de autorizare.
Poți completa formularul de mai jos,
sau ne poți contacta telefonic.
Dacă nu știi exact, ce servicii te interesează pentru cofetăria ta, sună-ne!
Consultanții noștri îți vor adresa întrebări ajutătoare.
Vom stabili împreună o scurtă listă de activități și demersuri relevante,
După care îți vom transmite o Ofertă de servicii.