Găsești toate răspunsurile aici, în această pagină!
Majoritatea celor care apelează la serviciilenoastre ne contactează după ce au ales, deja, spațiul, în care își propun să deschidă un coafor, centru SPA, sau salon de întreținere corporală, ori cu foarte puțin timp înainte de a închiria spațiul. De obicei trebuie să clarificăm:
care sunt reglementările urbanistice ale zonei?
ce restricții sunt?
spațiul poate fi amenajat conform normelor de igienă și sănătate publică?
spațiul permite respectarea normelor privind prevenirea și stingerea incendiilor?
sunt necesare modificări constructive?
este necesară schimbarea destinației spațiului?
O problema frecvent intalnita este reprezentata de lipsa chiuvetelor in camerele de desfasurare a procedurilor, dar, dupa caz, pot sa apara diverse alte aspecte, pentru care trebuie să găsim soluții.
Specialiștii JF analizează și îți prezintă o imagine realistă a situației în care te afli,
Vei afla, astfel, ce ai de făcut pentru a funcționa în deplină legalitate.
În limbajul curent denumirea ” Autorizație ” este folosită pentru orice document emis de către o instituție publică în vederea desfășurării legale a unei activități comerciale,
Însă în cazul unui coafor, centru SPA, sau salon de întreținere corporală, majoritatea documentelor obținute de la instituțiiile cu rol de supraveghere și control vor purta alte denumiri.
Notificarea de certificare a conformității cu normele de igienă și sănătate publică este emisă de Direcția de Sănătate Publică, iar ISU emite de cele mai multe ori o Adresă/ Răspuns oficial, care mai poartă și denumirea de ” Negație ”, deoarece aceste afaceri funcționează, de obicei, în spații pentru nu sunt necesare demersuri de avizare/ autorizare privind securitatea la incendiu.
În București, în sectoarele 1 și 2, pentru funcționarea unui coafor, centru SPA, sau salon de întreținere corporală nu sunt necesare demersuri de autorizare la primărie, dar în sectoarele 3, 4, 5 și 6, o astfel de afacere trebuie să obțină de la primărie un document, care poartă denumirea de Aviz de Funcținare, sau Acord de Funcționare, după caz.
Pentru centrele SPA care funcționează în spații de peste 600 mp este nevoie, totuși, de o Autorizație. Este vorba de Autorizația de Securitate la Incendiu, ce trebuie obținută de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență.
În unele localități, sau sectoare nu sunt necesare demersuri de autorizare la primărie, cum e cazul sectoarelor 1 și 2 din București, fiindcă metodologiile de autorizare aprobate prin hotărârile adoptate de fiecare consiliu local prevăd obligații doar pentru cei care desfășoară activități de alimentație publică.
Însă rămân importante demersurile la DSP și ISU, care durează în jur de 30 zile,
Dar în alte localități, sau sectoare, trebuie să mai efectuezi și demersuri de autorizare la primărie (de exemplu, în București în Sectoarele 3, 4, 5 și 6), care mai durează, la rândul lor, alte 30 zile.
spațiul să poată fi amenajat și utilat corespunzător, în funcție de activitățile desfășurate acolo, de exemplu, fiecare zonă de lucru (procedură) să fie dotată cu chiuvetă proprie,
sunt respectate prevederile legale privind igiena și sănătatea publică,
sunt respectate prevederile legale privind prevenirea și stingerea incendiilor,
personalul deține calificările necesare postului pe care activează,
societatea a încheiat contractele obligatorii cu furnizorii de servicii (dezinsecție, dezinfecție și deratizare, salubrizare, medicina muncii, altele),
în activitatea curentă sunt folosite materiale și produse care corespund exigențelor legale în vigoare
În demersurile de autorizare prețul se raportează la timpul de lucru alocat și complexitatea proiectului.
[vezi ofertele în tab-ul Tarife]
De asemenea, poți cere o Ofertă adaptată nevoilor tale concrete.
Lista autorizațiilor necesare pentru funcționarea legală a unui coafor, centru SPA, sau salon de întreținere corporală nu este foarte lungă.
Certificarea conformității cu normele de igienă și sănătate publică a devenit obligatorie abia relativ recent, conform Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1030/ 2009 modificat prin Ordinul nr. 15 din 14 ianuarie 2020, care prevede că:
”Certificarea conformităţii cu normele de igienă şi sănătate publică este obligatorie pentru:
a) activităţile de utilizare a produselor biocide pentru dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare în spaţiile utilizate de populaţie;
b) activităţile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare."
Certificarea conformității cu normele de igienă și sănătate publică rămâne opțională pentru multe alte activități comerciale.
Înainte de 14 ianuarie 2020 nu exista obligația de a fi proactiv, de a face demersuri de autorizare, ci doar obligația de a respecta normele de igienă și sănătate publică.
Bineînțeles, inspectorii Direcției de Sănătate Publică au competență de supraveghere și control, însă Notificarea de Certificare a Conformității cu normele de igienă și sănătate publică va fi necesară și la primărie, în demersurile de autorizare în vederea funcționării, acolo unde este cazul.
În plus, chiar dacă spațiul în care funcționează coaforul nu se încadrează în categoria spațiilor pentru care este necesară avizarea și autorizarea ISU, un Răspuns oficial (Negație), s-ar putea dovedi util și, uneori, chiar necesar!
Serviciile JF se adresează celor care își prețuiesc timpul!
În cazul în care coaforul, centrul SPA, sau salonul de întreținere corporală funcționează fără autorizații, trebuie să vă asumați eventualele consecințe.
Dacă faceți dovada faptului că ați inițiat demersuri legale recente, ați putea beneficia de indulgență, sub condiția intrării cât mai rapide în legalitate.
Însă în cazul în care nu ați făcut nici un demers, autoritățile mai iau în calcul și posibilitatea ca lucrătorii să nu-și cunoască obligațiile legale, așa cum se întâmplă, de obicei, în aceste cazuri și să extindă controlul, ceea ce va conduce la alte sancțiuni.
[vezi Servicii] [vezi Tarife]
Analizăm actele spațiului/ imobilului, precum și restricțiile prevăzute de legislația în vigoare
Dacă nu ai înființat firma, sau punctul de lucru, o putem face noi pentru tine
Oferim consultanță privind corecta amenajare și utilare, conform normelor de igienă și sănătate publică, după care întocmim și depunem dosarul la Direcția de Sănătate Publică
Oferim consultanță generală privind obligațiile legale referitoare la prevenirea și stingerea incendiilor, după care ne adresăm Inspectoratului pentru Situații de Urgență, pentru un Răspuns oficial, sau, după caz, pentru avizare și autorizare
Pentru eventualele amenajări pot fi necesare, după caz, demersuri urbanistice, de care ne putem ocupa, începând cu demersurile în vederea obținerii Certificatului de Urbanism, întocmirea documentațiilor, precum și demersurile în vederea obținerii Avizelor prealabile și, în final, a Autorizației de Construire
Ulterior vom întocmi și vom depune dosarul de autorizare la primărie/ sau/ poliția locală (acolo unde este cazul). Pe raza unor primării nu este necesară autorizarea acestui tip de afacere!
Putem oferi consultanță, întocmim actele și relaționăm cu fiecare instituție.
Serviciile JF se adresează celor care își prețuiesc timpul!
Mai multe despre: [ Documente ] [ Tarife ]
Vă recomandăm să țineți cont:
un coafor, centru SPA, sau salon de întreținere corporală nu poate funcționa în imobilele de locuințe, confom unor reglementări legale, ce au intrat în vigoare încă din anul 2014, decât în spațiile comerciale situate la parterul clădirilor respective
în cazul în care spațiul este situat la parter, dar are destinația de locuință, trebuie făcute demersuri de schimbare a destinației constructive, cu tot ceea ce ar putea implica acest demers
dacă în spațiu vor fi desfășurate două, sau mai multe proceduri, atunci este necesară amenajarea unei zone de recepție și o zonă de așteptare pentru clienți
pentru fiecare procedură trebuie să existe o incintă dotată cu chiuvetă și toate echipamentele, în funcție de caz (de exemplu, un sterilizator)
Cateva aspecte importante, ce nu trebuie omise:
angajatii trebuie să aibă calificările corespunzătoare activităților pe care le desfășoară,
cursurile de calificare pot fi sustinute la institutii acreditate in acest sens (de catre Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor), ce pot fi finalizate cu diploma
De exemplu, pentru diploma de calificare în meseria de cosmetician "Servicii de ingrijire corporala" Cursul se refera la cunoasterea metodelor, mijloacelor, procedeelor aplicate in scopul intretinerii pielii, refacerii si corectarii inestetismelor aparute. Tehnicile speciale si aparatele folosite in acest scop se invata in acest curs de cosmetica aplicata.
De asemenea, avand in vedere contactul angajatului si a ustensilelor folosite cu clientul, este reglementat ca obligatoriu un curs privind insusirea notiunilor fundamentale de igiena.
Acest curs se poate sustine doar in scoli avizate de Ministerul Sanatatii si cel al Educatiei si Cercetarii. Diploma este eliberata de Agentia de Sanatate Publica, valabila 3 ani.
Angajatorul trebuie sa asigure angajatilor sai cursuri periodice de instruire, conform reglementarilor Ministerului Sanatatii Publice si Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, astfel incat prin activitatile desfasurate de acestia sa nu fie afectata sanatatea lor si a clientilor.
Un coafor, centru SPA, sau salon de întreținere corporală funcționează, de obicei, în spații de dimensiuni mai mici, pentru care nu au nevoie de Autorizația de Securitate la Incendiu.
Însă suprafața unui spațiu nu este singurul criteriu în baza căruia acesta poate fi încadrat în categoria spațiilor pentru care este, sau nu este necesară autorizația privind prevenirea și stingerea incendiilor, astfel încât, pentru clarificarea acestui important aspect, trebuie să vă adresați Inspectoratului pentru Situații de Urgență, unde va fi depusă o Adresă, în care vor fi descrise detaliat caracteristicile imobilului, la care va fi atașat un set de documente relevante.
În cazul spațiilor mai mici, pentru care nu sunt necesare demersuri de autorizare, ISU răspunde în câteva săptămâni, uneori chiar mai repede, însă chiar și pentru a obține acest Răspuns oficial (Negație).
Expertiza JF te ajută să acționezi eficient!
Dezinfecția, dezinsecția și deratizarea trebuie făcute periodic, iar firma care realizează tratamentele trebuie să fie autorizată la rândul ei.
Fiecare operațiune trebuie consemnată într-un proces verbal, în care să fie menționată substanța folosită și scopul tratamentului.
A nu se face confuzie cu operațiunile de sterilizare a instrumentelor folosite în activitatea curentă, care reprezintă o altă categorie de activități, ce trebuie cunoscute de toți care își desfășoară activitatea în acets domeniu.
Pe de altă parte, acest tip de activitate generează, de obicei, anumite tipuri de deșeuri, ce trebuie colectate și predate unei firme specializate, în baza unui contract specific.
Toate aceste operațiuni sunt verificate periodic de Direcția de Sănăătate Publică în activitățile sale de control.
Pentru funcționarea legală a unui coafor, centru SPA, sau salon de întreținere corporală sunt necesare mai multe tipuri de documente, așa cum am povestit pe scurt în primul tab al acestui articol.
Pe de o parte există unele demersuri reglementate la nivel național, cum este obligația de certificare a conformității cu normele de igienă și sănătate publică conform prevederilor Ordinului Ministrului Sănătăţii nr. 1030/ 2009 modificat prin Ordinul nr. 15 din 14 ianuarie 2020.
Pe de altă parte, există o serie de reglementări locale, care diferă de la o localitate la alta, sau de la un sector la altul.
Așadar, pentru funcționarea legală a unui coafor, centru SPA, sau salon de întreținere corporală,
Obligația de certificare a conformității cu normele de igienă și sănătate publică a fost introdusă relativ recent, prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1030/ 2009 modificat prin Ordinul nr. 15 din 14 ianuarie 2020.
Procedura propriu-zisă nu s-a schimbat. Practic, întreprinzătorul trebuie să întocmească un dosar, care să conțină o serie de documente referitoare la;
firmă, punct de lucru, reprezentant legal,
spațiul în care se va desfășura activitatea,
personalul specializat în actiivitățile care vor fi desfășurate
memoriul tehnic în care va fi descris spațiul, vor fi menționate dotările, operațiunile, etc
alte documente, după caz.
După depunerea dosarului la registratura DSP, acesta va fi repartizat unui medic, care va veni în control și va verifica conformitatea cu normele de igienă și sănătate publică.
Majoritatea saloanelor de întreținere coporală, ori frizerii, sau coaforuri funcționează în spații mai mici de 600 mp, care nu se încadrează în categoria spațiilor pentru care sunt necesare demersuri de avizare și autorizare din punct de vedere al prevenirii și stingerii incendiilor pentru aceste tipuri de activități.
A nu se face confuzie cu limita de 200 mp, care este valabilă pentru activitățile de alimentație publică.
Uneori antreprenorii aleg să deschidă un coafor, sau un salon de întreținere corporală într-o casă de locuit, sau un apartament bine poziționat din punct de vedere al vadului comercial.
În aceste situații este important să verificăm, mai întâi, dacă este posibilă schimbarea detinației spațiului, iar ulterior să facem demersurile de schimbare a destinației, astfel încât, în final spațiul să capete funcțiune comercială.
În momentul de față, pentru a putea obține Acordul de Funcționare de la primărie este obligatoriu ca spațiul de desfășurare a activității să aibă destinație comercială.
În mod uzual, Acordul de Funcționare, sau Avizul de Funcționare poate fi obținut abia după ce au fost efectuate demersurile prealabile la DSP, ISU și alte instituții, în funcție de reglementările locale.
În dosarul ce trebuie întocmit în acest sens, pe lângă documentele uzuale, pot fi necesare Certificate fiscale emise de Direcția de Impozite și Taxe Locale, Certificate Constatatoare emise de Registrul Comerțului, sau Extrase de Carte Funciară pentru spațiul în care va fi desfășurată activitatea.
În București, în sectoarele 1 și 2 nu sunt necesare demersuri de autorizare la primărie pentru funcționarea unui coafor, centru SPA, sau salon de întreținere corporală, dar în sectoarele 3, 4, 5 și 6 este necesar Avizul de Funcținare, sau Acordul de Funcționare, după caz, pentru funcționarea legală.
De obicei, demersul implică și plata unei taxe de 69 Lei, dar sunt sectoare care au eliminat această taxă. În schimb autoritățiile insistă tot mai mult în direcția îndeplinirii obligațiilor legale privind gestiunea deșeurilor și dovada plății serviciilor locale de salubrizare.
Unele primării au extins perioada de valabilitate a acestor Avize/ Acorduri de funcționare până la 2 ani, cum este cazul în Sectorul 3.
Este vorba de verificarea felului în care spațiul propus de beneficiar se pretează pentru desfășurarea activităților de înfrumusețare. Include consultanță generală și o vizită la spațiul beneficiarului (în București-Ilfov). Pachetul NU include demersuri propriu-zise și precede serviciile din pachetul Standard.
Analizăm actele furnizate de beneficiar, lucrăm memoriul tehnic și pregătim dosarul în vederea depunerii la DSP. După depunerea dosarului, vom păstra legătura telefonic și pe email și vă vom spune cum să vă pregătiți pentru controlul de autorizare. La conceperea pachetului am avut în vedere un spațiu de 30-70 mp, în care se încadrează majoritatea saloanelor de înfrumusețare, precum și o alocară uzuală de timp.
Include un demers simplificat la ISU prin care solicităm un punct de vedere oficial privind eventuala obligație legală de a efectua demersuri de avizare/ autorizare privind securitatea la incendiu pentru spațiul propus de beneficiar. În urma analizei documentelor și informațiilor, ISU poate emite un răspuns negativ (adică NU este necesară autorizarea), sau pozitiv, caz în care trebuie să efectuați demersuri de avizare/ autorizare (NU sunt incluse în ofertă!).
Poți completa formularul de mai jos,
sau ne poți contacta telefonic.
Dacă nu știi exact, ce servicii te interesează pentru coaforul, sau salonul tău, sună-ne!
Consultanții noștri îți vor adresa întrebări ajutătoare.
Vom stabili împreună o scurtă listă de activități și demersuri relevante,
După care îți vom transmite o Ofertă de servicii.