Crocant Kitchen & Bakery

Crocant Kitchen & Bakery

Crocant Kitchen & Bakery

JuristFirme a oferit consultanță și au efectuat demersurile de autorizare, începând cu înființarea punctului de lucru la ONRC, apoi s-au implicat in demersuri de autorizarea DSVSA, au pregatit si depus dosarul, au consiliat-o pe Maria în pregătirea pentru controlul de autorizare. Ulterior, echipa a intreprins demersuri la Autoritatea de mediu (ARPM), ISU, DSP, la Urbanism, la Primăria mun. București, OCPI, iar apoi, la Primăria Sectorului 1 București, pentru obținerea Autoizației de Funcționare. 


Serviciile  JF  se adresează celor care își prețuiesc timpul  

vezi oferte și prețuri ] 


 

Micul bistro Crocant Kitchen & Bakery

Croqant spatiu de lucru

Daca treci pe strada Nicolae Iorga posibil ca mirosul de paine calda sa te poarte pe unde de aroma catre intrarea casei cochete aflata la numarul 38 mai ceva ca in desenele copilariei cu Tom si Jerry. 

Vinovata pentru mirosul de paine calda ca in casa bunicii e brutaria si mini-bistroul Crocant, care si-a propus sa readuca pe mesele bucurestenilor gustul autentic al painii si retete de gustari sau prajituri, ce poarta savoarea legumelor si fructelor de sezon.

Cum am cunoscut-o pe Maria si bucataria Crocant?

Maria Savu, proprietara afacerii, a trecut printr-un adevarat tur de forta pana a ales locatia potrivita pentru Crocant. Trebuia ca spatiul sa aiba vad si sa fie functional, astfel incat sa poata fi autorizat. Astfel, la un moment dat, a apelat la serviciile JuristFirme. Colegii au oferit consultanță și au efectuat demersurile de autorizare, începând cu înființarea punctului de lucru la ONRC, apoi s-au implicat in demersuri de autorizarea DSVSA, au pregatit si depus dosarele la registratură, au consiliat-o pe Maria în pregătirea pentru controlul de autorizare efectuat de DSVSA în spațiul de lucru. 

Autorizatie DSV patiserieAutorizatie DSV restaurant

Ulterior, echipa a intreprins demersuri la Autoritatea de mediu (ARPM), ISU, DSP, la Primăria mun. București, Serviciul Urbanism și la OCPI, iar apoi, la Primăria Sectorului 1 București, pentru obținerea Autorizațiilor de Funcționare, atât pentru local, cât și pentru terasă. În plus, colegii au depus documentatii pentru schimbarea destinatiei imobilului si au obtinut extrase de carte funciara de la OCPI in mod repetat, pentru mai multe faze ale demersurilor de autorizare. 

Autorizatie de Functionare Sector 1Autorizatie terasa Sector 1

Aviz de Urbanism terasă 2019

Crocant, o poveste condimentata cu multa pasiune

De cum am intrat in spatiul Crocant m-a apucat un entuziasm real, de parca in aer fusese presarat praf de bucurie. Dupa cum aveam sa aflu mai tarziu de la Maria Savu, proprietara mini-bistroului, locul acela chiar era impregnat cu fericirea de a face ce-ti place.

Am ajuns spre spartul targului, pe cand fetele de la Crocant pregateau bunatatile de a doua zi. Spatiul, mic, cochet, amenajat cu o simplitate de bun gust, m-a intampinat cu aroma de paine calda chiar daca vitrinele erau goale. Mirosul acela specific, de coca dospita pe indelete ma trimitea cu gandul la copilarie, la verile in casa bunicii. Fara niciun fel de exagerare, mireasma aceea placuta inca imi gadila narile, acum cand scriu.


Serviciile  JF  se adresează celor care își prețuiesc timpul  

vezi oferte și prețuri ] 


M-am asezat cu Maria de vorba la o limonada aromata, care pica tocmai bine in acea zi calda de iulie. Pe terasa la fel de cocheta, ghivece cu flori, printre care si lavanda imprastiau o mireasma placuta.

Maria vorbeste cu un entuziasm asezat. Se simte pasiunea dincolo de vorbe, dar intr-un mod cald si calm, neostentativ. Cumva, caldura Crocant e o reflexie a felului de a fi al Mariei.

Povestea Crocant a inceput cu multi ani in urma, pe cand Maria Savu era asociat intr-o firma de publicitate. Perioada era plina, zilele lungi, nebune, in fata computerului, multa munca si cand inevitabil a aparut dorinta de a face ceva si pentru ea. Dupa ce a calatorit prin lume si a mancat paine cu adevarat buna, intr-o dupa-amiaza de lucru din plin si-a propus sa faca paine in casa. A adus “blasfemie” painii autentice, a dospit-o cu drojdie, dar pana si aceasta era atat de gustoasa, incat a continuat sa gateasca, sa inoveze. Bucatele erau savuroase, gusturile erau inspirate, iar pasiunea era ingredient de baza. Mancarea Mariei devenea din ce in ce mai populara si intre prieteni, care abia asteptau sa  se bucure de bunatatile pe care ea le scotea din maini si le gatea din suflet.

Asa a aparut blogul crocant.ro, blog despre retete culinare, la care Maria scria cu drag despre mancarurile ei. Usor, usor s-a nascut si ideea unui local in care lucrurile sa se desfasoare pe principiul “go with the flow”, in care retetele sa fie adaptate dupa ce e mai proaspat, mai aromat, mai bun, mai inspirat, ci nu dupa retetare stricte.  Iar in acel bistro, painea dospita cu maia trebuia sa ocupe un loc de cinste.

Gasirea spatiului potrivit - un montagne russe al cautarilor

Maria Savu a pendulat ani buni intre pasiunea ei culinara, blog si jobul supra-solicitant. In urma cu un an a luat decizia ca trebuie sa isi deschida bistroul-brutarie asa cum a visat. Doar si-a urmat visul, fara sa planifice, stia ca lucrurile se vor aseza in cel mai bun fel pentru ea. Ea care  facea planuri si campanii pentru altii, pentru propria afacere a mers pe intuitie.

A inceput un adevarat circuit al cautarilor spatiilor potrivite. Pretentiile nu erau mari: sa fie de dimensiuni potrivite, sa aiba vad, pretul sa fie corect, dotarile conforme legislatiei romanesti in vigoare. Ce parea atat de simplu s-a transformat intr-un adevarat carusel al cautarilor. Spatii erau multe, dar mai greu sa indeplineasca toate conditiile ANSV pentru autorizarea unei afaceri in alimentatie publica.

Au exista doua momente in care parea ca aceasta nebunie a cautarilor sa fi luat sfarsit. Maria a semnat precontractul si in final a pierdut garatia fiindca locatiile nu erau prevazute cu tot ce era legal necesar. In cautarea ei  a ajuns  la JuristFirme.ro. Ultima oprire si cea mai inspirata a fost in strada Nicolae Iorga nr. 38, in zona Romana.

Spun cea mai inspirata fiindca nu imi pot imagina Crocant altfel. Casa in nuante gri pal, spatiul intim in care Maria a scris de mana ce se pregateste in bucatarie, terasa primitoare, mirosul de paine calda, toate par dintr-un ansamblu menit sa aiba aceasta imagine si forma.

Gustul bun face afacerea profitabila

Pe masura ce Maria continua cautarea, diverse voci povesteau cat de greu va fi, cum o astfel de afacere are nevoie de sustinere financiara cel putin sase luni. Crocant a fost un exemplu atipic. La finalul primei zile, Maria Savu a constatat ca afacerea se auto-sustine si toate cheltuielile au fost acoperite.

Asa a fost din prima zi, asa a continuat sa fie pana clipa in care ne-am intalnit. Clientii au inceput sa se intoarca si sa recomande mai departe. Secretul succesului? Gustul bun al painii, al gustarilor si prajiturilor Crocant, dragostea cu care au fost pregatite, prietenia pe care fetele Crocant o arata oaspetilor.

Secretul painii gustoase si gust autentic

Nu exista preparate mai bune, ci doar preferate ale Crocant, iar painea este unul dintre acestea. Aflu cu surprindere de la Maria ca dureaza cam trei zile sa faci painea adevarata, autentica, cu acel gust specific de coca dospita cu maia si coapta pana prinde un strat de coaja “crocanta”. Nu e de mirare ca are un asemenea succes, la cata migala si dragoste aduna sub coca bine rumenita!

Meniul de baza al Crocant? Inspiratia Mariei!

Croqant intrareInevitabil am intrebat despre meniu. Am primit un prim drept raspuns un zambet cald si la fel de impacat precum tot discursul Mariei. Exista doar un mic dejun servit întreaga zi drept meniu fix, in rest inspiratia adusa de cele mai bune legume si fructe de sezon sunt cheia conceptului Crocant. Meniul se schimba, nu neaparat zilnic, dar ori de cate ori o trufanda atrage ochiul si sufletul proprietarei Crocant. Doar asa clientii ei primesc cele mai bune gustari, cele mai savuroase prajituri.

Eu voi vizita Crocant si in alta zi sa ma pot delecta cu bunatatile Crocant, sa gust adevarata paine. Veti fi tare fericiti daca faceti acelasi lucru.

Notati adresa: str. Nicolae Iorga nr. 38 ( zona Piata Romana)

Facebook: @MariaCrocant


Serviciile  JF  se adresează celor care își prețuiesc timpul  

vezi oferte și prețuri ]